info@alternatievediergeneeskunde.nl
Blog

Regelmatig plaatsen we extra informatie over de producten of andere interessante artikelen.

Academie Paard & Hond
Karin Groot Jebbink
Introductie
Ik ben Karin Groot Jebbink. 17 jaar geleden ben ik begonnen als veterinair natuurgeneeskundig therapeut. Na jarenlange ervaring als natuurgeneeskundige en bewegingstherapeut voor paarden en honden ligt mijn focus nu op het geven van cursussen en opleidingen via Academie Paard & Hond. Hierin bieden we momenteel 3 jaaropleidingen aan. De unieke 1-op-1 opleidingen Hond Natuurlijk Gezond Consultant en Paard Natuurlijk Gezond Consultant en daarnaast de opleiding tot Myofascial Equine Therapist. In deze opleidingen breng ik mijn kennis op het gebied van natuurlijke therapieën en bewegingstherapieën over met als aanvulling mijn wetenschappelijke en kritische blik op het functioneren van het lichaam en het ontstaan van gezondheids- en bewegingsproblemen.

Hoe het begon
Het hoeft niet óf/óf te zijn, maar ga voor de én/én.
Van huis uit ben ik regulier medisch opgevoed (beide ouders werkten in het ziekenhuis) en ben ik zelf ook een medische opleiding (cel- en weefselleer) gaan volgen en in het wetenschappelijk onderzoek terecht gekomen.
Heel normaal dus dat ik, toen mijn paard ineens huidklachten kreeg, de reguliere dierenarts inschakelde. Na jaren van tobben en chemische middelen en behandelingen te hebben toegepast, zat mijn paard steeds slechter in haar vel. Zowel letterlijk, de huidproblemen werden alleen maar erger, als figuurlijk, haar gedrag begon te veranderen.
Dat was voor mij het moment dat ik me begon af te vragen of er geen andere mogelijkheid was om haar klachtenvrij te krijgen.
Een zoektocht naar mogelijkheden volgde en zodoende kwam ik bij de natuurgeneeskunde terecht. Via deze weg werd een behandelplan opgezet en met 1 seizoen was mijn paard van haar klachten af en zijn ze ook nooit mee teruggekomen.
Dit was de start van mijn alternatieve carrière en ik ben toen, 17 jaar geleden, de opleiding tot veterinair natuurgeneeskundige gaan volgen. Zodat ik meer dieren met gezondheidsproblemen kon gaan helpen.
Jaren heb ik mijn werk in de reguliere geneeskunde en in de complementaire hoek naast elkaar kunnen laten bestaan.
Ik vind namelijk dat je het beste van beide moet kunnen inzetten wanneer een dier gezondheidsproblemen krijgt. Het is voor mij dus een én/én verhaal en niet een óf/óf verhaal.
Beide wegen hebben we nodig om dieren gezond te krijgen, maar om een dier gezond te houden hebben we binnen de complementaire therapieën meer mogelijkheden en passendere adviezen.
Deze visie en manier van kijken leer ik mijn cursisten ook.
Door mijn werk in het wetenschappelijk onderzoek moest ik regelt presentaties geven en hiermee ben ik voor de complementaire natuurgeneeskunde ook vrij snel na mijn afstuderen begonnen.
Eigenaren de kennis geven dat er meer mogelijkheden zijn als een dier een infectie heeft. Dat je niet direct naar een antibioticum hoeft te grijpen, maar ook natuurlijke antibiotica in kunt zetten. Dat vaccineren niet altijd nodig is of zelfs, wanneer het te vroeg gedaan wordt, niet eens aanslaat en het dier onbeschermd rondloopt. Dat preventief ontwormen niet kan en dat je beter kunt ontwormen na controle of het echt nodig is, om zo ook resistentie te voorkomen. En natuurlijk hoe het zit met voeding. Dat veel koolhydraten voeren niet bevorderend is voor de gezondheid van onze dieren.
Door deze lezingen werd ik ook steeds vaker gevraagd om bij opleidingen gastlessen te geven en daaruit bleek dat de behoefte aan kennis over en de mogelijkheden van de natuurgeneeskunde erg groot was.
We zien steeds meer dieren met chronische gezondheidsproblemen die veelal aan symptoom bestrijdende medicatie zitten. Terwijl als je in een vroeg stadium al de eerste signalen leert herkennen dat er iets niet goed gaat in het lichaam, zoals een schilferige of vettige vacht, terugkerende oogontsteking, hotspots of andere huidklachten, dan hadden bijvoorbeeld allergieën of belasting van organen al veel minder kans om te ontstaan, omdat je het dier eerder kunt ondersteunen om zo ernstigere klachten te voorkomen.
Dit is kennis die iedereen die met dieren werkt of dieren heeft zou moeten weten.


Academie Paard & Hond
Zo zijn in de loopt der jaren de opleidingen Hond Natuurlijk Gezond Consultant en Paard Natuurlijk Gezond Consultant ontstaat en vieren we dit jaar alweer het 4-jarig jubileum van de opleidingen.
In deze opleidingen werken we met 3 pijlers, namelijk belastende factoren, voeding en mentale balans, en vanuit daar stellen we een advies- en stappenplan op. Met dit advies willen we de basisgezondheid (darmen en immuunsysteem) en het zelf genezend vermogen versterken. Afhankelijk van de klacht en het individu wordt bepaald welke middelen passen, want krijgt een dier medicatie dan kun je niet klakkeloos natuurlijke middelen inzetten, en wat er rondom het management van het dier aangepast moet worden.
Soms is het nodig om ook reguliere middelen in te zetten. Cursisten leren dan ook wanneer ze moeten doorverwijzen naar een dierenarts. Want ik zie echt de meerwaarde in de samenwerking tussen de reguliere en complementaire diergeneeskunde, zodat we het beste van beide mogelijkheden voor het dier kunnen kiezen.
Om hier tijdens de opleiding ervaring in te krijgen, is het belangrijk dat de kennis tijdens het opleidingsjaar al in de praktijk ingezet gaat worden. Daarom is de opzet van de Natuurlijk Gezond opleidingen anders dan andere opleidingen. Er wordt niet klassikaal lesgegeven maar in studiegroepen van maximaal 3 cursisten, waardoor je de theoretische kennis, die online aangeboden wordt, direct onder 1-op-1 begeleiding in de praktijk in kunt zetten en feedback krijgt op je casussen en adviesplannen.
Door het opleiden van consultanten kunnen we steeds meer diereigenaren bereiken en laten zien dat je ook een andere weg kunt bewandelen dan alleen de reguliere.
Waardoor onze dieren gezonder oud kunnen worden.


Wil je meer weten over de opleidingen van Academie Paard & Hond? Kijk op de website voor het aanbod aan cursussen en opleidingen!

Gast blog van Ebel Pieters

Graaf, graaf, graaf…jakkes wat een stank!

 

Je opent de deur naar de gang en gaat zowat over je nek. Oké, niet zo gek als je kat daar net heeft zitten poepen. Je eigen toilet ruikt ook niet naar bloemetjes net na gebruik ;-) Maar die lucht moet geen uur blijven hangen.

 

Poept ruikt! Zeker die van vleeseters, daar zit altijd een sterk luchtje aan. Daarom begraaft je kat haar ontlasting want ze wil zo min mogelijk opvallen voor roofdieren. Wist je trouwens dat katten graag poepen en plassen op verschillende plekken, dat doen zij in de natuur ook. Heb jij maar één kattenbak thuis? Plaats dan minimaal één extra bak ook als je maar één kat hebt. Oja, twee bakken naast elkaar ziet je kat ook als één locatie. Dus plaats de bakken verspreid door je huis. Ik kan me voorstellen dat je daar niet meteen zin in hebt ;-). Maar lees even door, die bakken horen niet te stinken!

Terugkomend bij die stinkende drol, ondanks dat je beestje de boel netjes begraven heeft kan het nog steeds enorm blijven ruiken.

 

Stinkt de ontlasting van jouw kat? Dan gaat er iets niet goed in haar spijsvertering. Niet goed verteerde eiwitten zijn vaak de boosdoener. Katten zijn obligate carnivoor, wat een duur woord is voor verplichte vleeseters. Zij hebben dus vlees nodig om te kunnen overleven. Hun spijsvertering is volledig aangepast op het verteren van dierlijke eiwitten. Met plantaardige eiwitten en koolhydraten uit granen, peulvruchten en maïs kan je kat dus niet zoveel. Hierdoor gaat je kat sterk geurende en vaak ook meer ontlasting produceren.

 

Een gezonde kattendrol is chocoladebruin en heeft de vorm van een sigaar of meerdere kleine sigaartjes. Je moet er een beetje in kunnen knijpen met je vingers. Geen paniek…je hebt vast een doos wegwerphandschoenen in huis of boterhamzakjes om dit te kunnen testen ;-) Als de drol bij het opscheppen uit elkaar valt dan is deze te droog. En niet onbelangrijk: een gezonde kattendrol stinkt nauwelijks. Ja, echt!

 

Het voer dat je je kat geeft kan dus een enorm verschil maken in wat er uiteindelijk in de kattenbak belandt. Kies dus voor een voeding die aansluit bij haar natuurlijke behoeften: rijk in dierlijke eiwitten, voldoende vetten en maar weinig koolhydraten. Het kan een hele onderneming zijn om uit te vinden welke voeding je kat lekker vindt en ook goed bij haar past. In de praktijk zie ik dat veel katten het goed doen op twee keer per dag een portie natvoer naast hun dagelijkse brokjes. Daarnaast kunnen natuurlijke supplementen een mooie aanvulling zijn voor een goede spijsvertering.

 

Hoe ziet de ontlasting van jouw kat eruit? Stuur mij een foto. Dan laat ik je weten wat ik daaraan zie en wat je kunt doen om het te verbeteren. Je kan mij vinden via Instagram @kateigen of stuur een mailtje naar ebel@kateigen.nl

 

Katvriendelijke groet, Ebel Pieters

www.kateigen.nl

Ps. Wil je meer waardevolle tips en adviezen ontvangen om je kat gelukkig te maken? Meld je dan hier aan via https://kateigen.nl/inschrijven-kattentips/ dan ontvang je ze om de week gratis in je mailbox.

                                                                                                                                

Ik ben Tonneke Gennari- van Ewijk en heb een praktijk Natuurlijke gezondheidszorg voor dieren. Ik zal niet gaan uitweiden over mijn liefde voor dieren…het mag duidelijk zijn dat die er in overvloed is!

Op 29 november 2021 vierde ik mijn 12 ½ jarig jubileum, toen ik in 1998 de opleiding tot veterinair natuurgeneeskundig therapeut in Meppel ging volgen was dit een gekoesterde droom die uit is gekomen. Het was een lange en soms ook eenzame weg, maar het geloof in het behandelen vanuit een holistische visie ben ik nooit kwijtgeraakt. Integendeel het wordt alleen maar krachtiger en duidelijker. De informatie die je krijgt bij het onderzoeken en observeren van het ‘gehele’ dier is naar mijn inziens onontbeerlijk voor de behandeling van een dier. Mijn consulten duren dan ook 1 ½ uur want elk dier is uniek! Met ieder zijn eigen constitutie.

Na al die jaren heb ik een inzicht ontwikkeld die mij veel informatie geeft in de relatie tussen dier & mens. Mijn doel is ook o.a. om die relatie zo goed mogelijk in zicht te krijgen. Heel belangrijk vind ik dat er voor elk dier, alvorens die ik ga behandelen, in kaart wordt gebracht of er aan de basis levens voorwaarden wordt voldaan. Daar bedoel ik mee dat elk dier(soort) zijn eigen specifieke behoeftes heeft. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende rassen bij honden, of bij katten hun ingewikkelde sociale structuren. En heel belangrijk de voeding! Welke voeding past bij het individuele dier?
De hulpmiddelen/therapieën die ik veelvuldig gebruik zijn o.a. (Chinese)kruiden, homeopathie, orthomoleculaire middelen, supplementen, essentiële oliën en Bloesems. Een therapievorm die ik veel toepas is lichaamswerk. Zo heb ik mij een methode eigen gemaakt, een combi van massagegrepen, TTouches, craniosacraal en TTeam. Deze methode is toepasbaar bij zeer uiteenlopende klachten/problemen. En misschien wel mijn stokpaardje is gedrag, dat heeft mij altijd gefascineerd. Waarom doet een dier zoals hij doet? En hoe kunnen wij daar zo goed mogelijk op reageren en inspelen? Misschien ben ik een soort talk die de vertaalslag kan maken aan eigenaren over hun dier. Zo hanteer ik al jaren een pijnprotocol, gelukkig is dit nu ook redelijk bekend d.m.v. het bewustzijn maken van eigenaren. Het is bekend dat dieren in staat zijn om pijn te verdoezelen/niet te laten zien! In elk consult neem ik dit weten mee, ook in mijn workshops die ik geef zit dit concept verweven.
Een mooi voorbeeld is het verhaal van Monchou, een kater van ± 15 jaar. Ik kwam voor Felix, een medehuisgenoot en ook een kater van ± 17 jaar. Felix had blaasproblemen, tijdens het consult lag Monchou die zich niet liet zien onder een deken op een stoel. Volgens eigenaresse is Monchou angstig en zelf kan ze hem eigenlijk bijna niet aaien, nooit gekund ook. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en vroeg of ze de deken weg kon halen zodat ik ook hem even kon bekijken. Een kleine rode kater kwam tevoorschijn, hij vluchtte naar buiten waarop ik constateerde dat hij heel slecht liep. Op mijn vragen bleek dat hij ook nergens meer op sprong in de tuin, terwijl hij in het verleden de ‘Boelie’ (boef) van de buurt was. Ik vond hem ook veel te mager. Natuurlijk verder gevraagd naar de omstandigheden hoe hij en Felix samen leven, en het bleek dat het zeker geen maatjes zijn. Advies gegeven voor de noodzakelijke aanpassingen in huis voor hen beiden en Monchou o.a. op de Pynmix van Krachtig Kruid gezet. Ik kreeg heel snel een foto van hem waarop hij boven op de hoge schutting in de tuin zat! En na 2 maanden toen ik langs kwam verbaasde hij mij toen hij naar mij toe kwam lopen, redelijk soepel ook, en ik hem gewoon kon aaien. En hij was zelfs naast eigenaresse op de bank gesprongen. Dit zijn cadeautjes die goud waard zijn!!
Ik ben mij er ook van bewust dat het (soms) ook veel geduld vergt van eigenaren. Dat is voor eigenaren soms lastig in deze snelle tijd waar alles meteen opgelost moet worden.. Gelukkig had deze eigenaresse wel veel geduld!

Mijn hulp werd gevraagd voor King Fantasy een ruin van 26 jaar, hij had een hele nare peesblessure. Protocol was rust, zware pijnstilling en rust. Na 4 weken een terugkoppeling, indien geen verbetering was het advies om King in te laten slapen. King was een heel groot (Gelders tuigpaard) en ondeugend paard, die je met gemak een zet kon geven zodat je opschoot met waar je mee bezig was. Hij had niet zoveel geduld, maar was een ontzettend lief en trouw paard en een clown aldus eigenaresse. Bosritten en ook voor de kar waren zijn bezigheden en waar hij van genoot. Hij stond samen met Don een Andalusiër ruin op een stadsweide met vrije uitloop en de leefomstandigheden waren goed. We zijn begonnen met het behandelen van de peesblessure, een combi van verschillende middelen. En aangezien ik zijn mest niet goed vond zijn we dat ook gaan aanpakken. En heel langzaam knapte hij op.

Maar hij kreeg een enorme terugslag. Hij had waarschijnlijk tijdens het liggen in de stal zich weer geblesseerd aan het zelfde been, dus we moesten weer van voren af aan beginnen. Maar geduld was er want hij had hulp nodig! Een aantal sessies met TTeam en TTouch bracht wonderen en de foto’s van de mest had ik eigenlijk in moeten lijsten…was nog nooit zo mooi geweest! King knapte op, hij zag er goed uit een glansde je tegemoet, en galoppeerde de wei uit en maakte weer rare sprongen uit joligheid. Zelfs kon eigenaresse weer samen met hem een rondje door het park rijden. Het was een lange weg maar één die ik niet had willen missen. En als toetje had eigenaresse een foto van King ingestuurd om mee te doen aan een fotowedstrijd. En wat denk je…het was de mooiste foto! Helaas is King inmiddels overleden aan een hartstilstand, ik zal hem nooit vergeten.
Ik heb een speciale liefde voor oudere dieren, de zorg die zij nodig hebben is vaak (zeer) intensief en daaropvolgend het onvermijdelijke sterven. Mijn scriptie (2005) heb ik daaraan gewijd, hoe kan je een dier met zijn eigenaar zo goed mogelijk begeleiden op het loslaten van het leven. Ik bied speciale seniorendieren behandelingen aan, waar dit onderwerp, wat vaak heel moeilijk is en vaak onbesproken is, besproken wordt.
Om zoveel mogelijk mensen te bereiken geef ik workshops voor dieren over dieren. Deze natuurlijk verweven met mijn mooie beroep. Mijn doel is om zoveel mogelijk inzichten te geven in de diversiteit van natuurgeneeskunde. En het uiteindelijke doel is natuurlijk om een aandeel te leveren een dier een zo goed mogelijk leven te geven waar het ook recht op heeft! Interesse in de workshops of anderzijds? Neem dan een kijkje op mijn website www.uwdier.nl


Tonneke

*GASTBLOG*

Wij hebben een geweldige en inspirerende gastblogger gevonden. Iemand die iedere keer weer inspireert met mooie blogs, tips en recepten.…. Caroline Nuijts. Caroline werkt met NEI-therapie voor dieren. Loop je met jouw dier tegen problemen aan, en kun je niet je vinger erop leggen? Of heeft jouw dier last van allergie, onrust, angst of trauma, en zou je meer willen doen? Lees eens wat NEI therapie inhoud en wat er allemaal mogelijk is op haar website: https://www.breinwerk.info/huisdier
Daarnaast heeft Caroline enorm veel kennis over voeding, in de breedste zin van het woord. Welke voeding geef je jouw dier in deze specifieke levensfase en bij deze klachten? Check haar site eens voor de gaafste recepten, om zelf te maken voor jouw hond https://www.breinwerk.info/voeding .
Het woord is aan Caroline:
In mijn sessies met dieren maak ik gebruik van de NEI-therapie; een methode om fysiologische en emotionele blokkades te verwerken.
Nee, ik ben zeker geen dierenarts, maar ondersteun wel bij uiteenlopende fysieke vraagstukken en daarbij speelt voeding een belangrijke rol.
Hieronder zie je Caroline van Breinwerk; therapie voor mens en dier.


Uitgebalanceerde voeding levert een mooie bijdrage aan onze gezondheid en de belangrijke rol van het darm-microbioom krijgt gelukkig steeds meer bekendheid. Omdat voeding een belangrijk onderdeel is van een holistische kijk op ziekte en gedrag, ben ik me meer en meer gaan verdiepen in de orthomoleculaire kant van NEI. De echte cadeautjes voor de buik zijn vaak heel simpel aan het dieet toe te voegen; niet alleen voor jezelf maar ook voor je hond!
Wat veel mensen ’s morgens in hun yoghurt doen, blijkt ook fantastische voeding voor het microbioom van je hondenvriendje. Vezels van groenten, zaden en pitten zijn eigenlijk onmisbaar in een evenwichtige en gevarieerde voeding.
Maak eens een vergelijking tussen een kant-en-klare maaltijd die je even in de magnetron schuift of een maaltijd die door jezelf is klaargemaakt met twee ons verse groenten en een scheutje liefde… Variatie is essentieel. Toch zijn er legio dierenbaasjes die jaren achter elkaar dezelfde brok aan hun dier voorschotelen; geen variatie in nutriënten, geen afwisseling, niks, want ‘hij doet t er toch goed op’ (een veelgehoorde kreet bij ons in Brabant). En het mooie is nog dat de hond ook een fabrieksdrol fabriceert: iedere dag dezelfde kleur, geur en doffe textuur. De brok wordt steevast in hetzelfde vormpje geperst, de drol ook.
Hernieuwd en verantwoord kijken naar de voeding van je dier, opent veel nieuwe wegen en kan een veelheid aan klachtjes oplossen.
Ik hoop van harte vele hondenbaasjes te inspireren met de informatie die ik heb verzameld op mijn site, zodat ik je op een makkelijke manier wegwijs kan bieden in de wereld van gezonde voeding voor je dier. Wees nieuwsgierig naar wat er allemaal kan en wie weet ga je ook anders naar je eigen voeding kijken.
Dat er maar veel nieuwe verrassingen op het darmpad mogen komen!
Caroline
www.breinwerk.info

GASTBLOG

Karen Verdegem (healthy, happy felifriends)


Wist je dat er meer katten dan honden in Nederlandse huishoudens zijn? Toch komen zij veel minder vaak bij de dierenarts. Men gaat er vaak vanuit dat katten hun eigen gang gaan en geen last hebben van stress uit hun omgeving. Het tegendeel is waar. We zien veel katten met stress gerelateerde klachten zoals blaasproblemen, jeuk, gedragsproblemen. Wie kan daar nou beter iets over zeggen dan Dierenarts Karen Verdegem. Karen heeft altijd een grote interesse gehad in kattengeneeskunde met in het bijzonder inwendige ziektes en oogaandoeningen. Haar praktijk draagt het ISFM zilver label kreeg voor "cat friendly clinic".

"Hoi lieve lezers,
Graag stel ik mij even voor: ik ben dierenarts werkzaam in een kleine huisdieren praktijk met een cat-friendly label, Felinova Cat Coach met een "I love happy cats keurmerk" en Certified animal behavior technician. Het is dan ook mijn missie om katjes nóg gelukkiger te maken door de baasjes te informeren over de basisnoden van hun lieverds.
Onze huistijgertjes zijn oorspronkelijk afkomstig uit de savanne en veel van hun gedragingen komen voort vanuit het feit dat ze solitaire jagers zijn. 80 procent van de gedragsproblemen bij katten ontstaan vanuit onwetendheid over wat betreft normaal kattengedrag en tekort aan het invullen van hun basisbehoeften!
Soms is er in een gezin met 2 katten, 1 kat teveel. Net als bij ons kan het gebeuren dat het absoluut niet klikt tussen 2 katten, wat je als eigenaar ook probeert! Langs de andere kant kan ik vele voorbeelden opnoemen waarbij meerdere katjes, de zogenaamde multi-cat households, wel perfect in harmonie kunnen leven!

De sleutel tot het realiseren van deze harmonie is KEUZE! Voorzie van alles voldoende en dit verspreid doorheen je woning. Voorzie voldoende eetplaatsen (remember, katten zijn solitaire jagers!), drinkplaatsen en kattenbakken op verschillende plaatsen doorheen je woning. Daarbij worden eten, drinken en kattenbakken zover mogelijk uit elkaar geplaatst (jij eet toch ook niet op je toilet?) en dit op veilige en rustige plaatsen.
Lieve mensen, voorzie hoogtes in je woning! Katten zijn van nature boomklimmers. Hoogtes geven hen overzicht en controle. Maak hoogtes aantrekkelijk met een fleecedekentje of een badmat. Je kat zal je eeuwig dankbaar zijn!!
Vaak hoor ik klanten klagen over katten die krabben aan het net geleverde nieuwe salon… Vergeet niet dat krabben een normaal en noodzakelijk gedrag is voor katten om de nagels te verzorgen, hun spieren te stretchen, het territorium af te bakenen maar last but not least ook stress te ontladen!! Voorzie materiaal waar katten hun nagels vlot kunnen in plaatsen zoals karton, sisal, kokosmatten, … We weten allemaal dat katten ook houden van kartonnen dozen. Als het maar een randje heeft zodat ze kunnen wegduiken als ze niet willen gezien worden. Katten redeneren namelijk "ik zie jou niet, jij ziet mij niet"!
Jachtskills kan je triggeren door zelf vaste speelmomenten met je kat te voorzien. Een hengel met een prooi aan wordt door de meeste katten zeer gesmaakt en vergeet niet dat spel ook de relatie met je kat versterkt! En weet je, katten hebben jachtdeprivatie. Jacht watte? Inderdaad, een gedode muis is niet meer interessant! Laat je kattenspeeltjes dus niet rondslingeren maar berg ze op in een afgesloten koffer. Daarbij voeg je een oude sok toe met gedroogde kruiden (valeriaanwortel, kattenkruid, munt, lavendel,…) waardoor je de speeltjes extra aantrekkelijk maakt. Zo bied je dagelijks nieuwe speeltjes aan. Je zal zien, het werkt!
Last but not least, voedselverrijking en voederpuzzels, mijn stokpaardje! Mijn eigen katjes zijn ondertussen professionele puzzelaars geworden. Dit stimuleert de hersenen, voorkomt verveling, werkt preventief voor het ontwikkelen van overgewicht en braken door te veel en te snel te eten. Je kan dit aanleren met snoepjes en uiteraard start je met eenvoudige puzzels. Ben je zelf een creatieve ziel? Dan knutsel je zelf puzzels in elkaar met wc rollen, yoghurt potjes, pet flessen,… Op zaterdagnamiddag doe ik vrijwilligerswerk in een lokaal asiel en mijn hoofdactiviteit daar is de voederpuzzels vullen voor de asielkatjes. Het geeft zo een warm gevoel angstige katjes uit hun verstopplaats te zien komen om te "jagen" voor een snoepje!
Ik hoop hiermee mijn liefde en passie voor het gedrag van de kat een beetje aan jullie door te geven. Neem gerust een kijkje op mijn website www.catcoachkaren.be en aarzel niet me te contacteren bij vragen!
Lots of paws,
Karen van Happy Healthy Felifriends


Suiker-Balans-Paard

Suiker balans bij paarden

Steeds meer paarden lijken erg gevoelig te reageren op suikers. Waar men dit probleem in het verleden vooral zag bij koudbloedrassen, is dit inmiddels iets dat bij alle paarden voor komt. Deze gevoeligheid kan veel milde tot zeer ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van het paard. Zo kunnen zij stofwisselingsproblemen krijgen, jeukklachten, hoefbevangenheid, EMS, maar de klachten kunnen nog veel verder gaan. Hoe kan dit, hoe ontstaan deze problemen? En wat is DE oplossing, is die er wel?


In deze blog willen wij je tips geven die onderdeel van het beheersen van het probleem kunnen zijn. Een kant en klare oplossing is helaas niet te vinden. Als jouw paard gevoelig is voor suikers moet je absoluut het management onder de loep nemen, en zoeken naar aanpassingen die voor jouw paard werken.


Het ziet er zo mooi uit: paarden in de wei. Lekker buiten in de frisse lucht. Dat is het idee, want paarden moeten vooral zoveel mogelijk bewegen, lopen! Helaas is men zich er niet van bewust dat het gras op onze weilanden niet geschikt is voor paarden. De meeste weilanden zijn ooit ontstaan voor onze koeien, die melk moesten geven. Om dit zo goed mogelijk te kunnen doen zijn deze weilanden ingezaaid met suikerrijke grassoorten, zoals Engels raaigras. Daarnaast wordt vaak intensief gebruik gemaakt van toevoegingen als (kunst-)mest om het gras zo snel mogelijk te laten groeien. Voor een paard bevat dit veel te veel suikers. Bedenk je dat de meeste paarden slechts een uurtje per dag “werken” (of minder) en daarnaast nog eens veel minder bewegen dan hun voorouders. Te weinig. Een paard in het wild legt dagelijks grote afstanden af op zoek naar het juiste “voer” (vezels!): kruiden, grassoorten. Onze paarden staan vaak op stal, een kleine paddock of op een weiland. Zij leggen niet de grote afstanden af die hun wilde soortgenoten afleggen. Paarden die op stal staan komen soms zelfs maar 1 uurtje per dag uit hun stal. En als zij wel een paddock hebben staat hun verbruik, dus de afgelegde afstanden, niet in verhouding tot hun inname van suikers. Probeer hun ruimte te vergrote al is dat met een uitloop naast de stal. Zoek een paddock (paradise) waar door meerdere voerplekken te creëren de paarden worden gestimuleerd om meer te lopen.


Ieder paard zou een menu moeten hebben dat grotendeels uit ruwvoer bestaat: gras of hooi. Nu komen wij bij het volgende probleem: dezelfde weilanden vol met Engels raaigras worden ook gemaaid om hooi of kuil te maken die men aan paarden voert. Ook paarden die niet op de weides staan krijgen hierdoor dit te suikerrijke ruwvoer. Om een beter beeld te krijgen van het ruwvoer dat jij jouw paard geeft adviseer ik een ruwvoer analyse te laten maken. Bij Pavo kun je een ruwvoer analyse laten doen. In 2020 meldde Pavo al dat de uitslagen van dat jaar enorm afweken van het jaar daarvoor en de hoeveelheid suikers dramatisch gestegen was in de analyses. Bovendien bleken zowel de energiewaardes als de hoeveelheid eiwitten juist veel lager (https://www.pavo.nl/advies/ruwvoerkwaliteit-2022/ ) Daar zullen natuurlijk meerdere factoren invloed op hebben.  Zo is het klimaat de laatste decennia behoorlijk anders. Ook de verarming van de bodem, en het gebruik van allerlei bestrijdingsmiddelen zal invloed hebben. En natuurlijk de grassoorten die worden ingezaaid. Wil je jezelf en jouw paard(en) een goede basis geven, dan adviseer ik je eens te kijken op de website van Bio-ron (https://www.bio-ron.com/ ) Hij heeft zich volledig verdiept heeft in weidemanagement, bodembeheer en grassoorten die wel geschikt zijn voor paardenweides. Vergeet ook niet dat kruiden en bloemen daarbij horen. Onderaan deze blog noem ik nog wat leuke websites waar je meer kan lezen over aanplant en kruiden voor jouw paard.


Behalve ruwvoer geven veel eigenaren ook nog eens biks of suikerrijke muesli aan hun paarden. Dit bevat veel koolhydraten, en als toetje worden regelmatig ook nog eens wortels, suikerrijke snoepjes en appels gegeven. Er zijn gelukkig veel goede alternatieven op de markt, zonder koolhydraten. Veel paarden blijken ook nog eens niet goed gluten te kunnen verdragen. Bij Paard & Voeding is hierover een blog gepubliceerd. (https://paardvoeding.nl/glutenintolerantie-bij-paarden/ ) Vraag voedings advies aan een deskundige! Besef dat ruwvoer de basis is van wat jouw paard nodig heeft.


Is jouw paard hoefbevangen (geweest)?

Deze ernstige aandoening is een nachtmerrie voor een paarden eigenaar. Zij worden overladen met meningen, adviezen en “tovermiddelen”. Dierenartsen spreken elkaar tegen, je ziet door de bomen het bos niet meer  Iemand die alles over hoefbevangenheid weet te vertellen is Remco Sikkel. Tijdens zijn werk als bekapper zag hij steeds meer paarden problemen krijgen door suikers. Hij is zich gaan verdiepen in dit probleem. Hoefbevangenheid vergt van de eigenaar een hoop werk, want het totale management moet vaak grondig aangepakt worden.

In het boek “Hoefbevangenheid, begrijpen, genezen, voorkomen” van Remco Sikkel, staat zeer waardevolle informatie in, die iedere paardeneigenaar zou moeten weten. Is jouw paard bevangen of zit hij of zij “er tegenaan”? In het boek “Antwoordenboek Hoefbevangenheid” geeft Remco antwoord op 200 meest gestelde vragen over hoefbevangenheid. Beide boeken zijn verkrijgbaar via onze webshop:


Hoefbevangenheid, begrijpen, genezen, voorkomen


Antwoordenboek Hoefbevangenheid



Suiker balans paard


Kruiden kunnen helpen om de suiker spiegels te normaliseren. Wil je hier meer over weten? Kijk HIER

Hoe beter het totale management is aangepast en er aanvullende  maatregelen worden genomen, hoe beter het resultaat zal zijn. Dit is natuurlijk slechts een onderdeel van het totale plan. Het uiteindelijke succes zal afhangen van de maatregelen en bewustwording van de eigenaar. Voor een aantal paarden betekent dit niet meer te kunnen grazen (op hun huidige weiland). Eventueel kan een graasmasker uitkomst bieden in combinatie met beperkte weidegang. Het is een uitdaging om geschikte huisvesting te vinden voor paarden die gevoelig zijn voor suikers, evenals geschikt ruwvoer, voer, voldoende beweging, het juiste weidemanagement – kortom; het totaalplaatje. Toch is dit allemaal onderdeel van de behandeling. Gelukkig zijn er meer en meer bewuste staleigenaren te vinden die oog hebben voor deze zaken.


Voor welke paarden?


Tot de doelgroep horen alle paarden en pony’s die gevoelig zijn voor suikers. Het is inmiddels bekend dat dit zich niet beperkt tot Shetlanders. Ook andere “sobere” rassen, Spanjaarden, IJslandse paarden, Fjorden, Tinkers, maar ook KWPN’ers lijken problemen te hebben. Is jouw paard te dik? Merk je dat hij of zij erg aankomt op de wei? Grijp in, wacht niet tot het te laat is. Schuren, gevoelig lopen, een verdikte manenkam, het zijn allemaal tekens die serieus genomen dienen te worden.

Wil je meer weten over aanplant en groene “paardvriendelijke” hagen ? https://www.paardenplant.nl/

 

Nog wat tips;

Tip 1: probeer door middel van een paddock (paradise) of uitloop de beweging van jouw paard te vergroten. Door meerdere voer plekken te creëren bevorder je de beweging. Zet de waterbakken eens aan de andere kant van de paddock. Hoe meer BEWEGING, hoe beter!


Tip 2: vervang SNACKS zoals wortel, appel eens door bleekselderij, komkommer. Echt, alle beetjes helpen!


Tip 3: biks bevat enorm veel koolhydraten. Zoek liever een GRAANVRIJ voer en gebruik een maatschep om niet te overvoeren. Vraag advies aan een (voedings-)deskundige!


Tip 4: een sterke darmflora is erg belangrijk. Schimmelinfecties in de darm kunnen opname van supplementen moeilijker maken. Suikers zijn een voedingsbodem voor schimmels, die zowel in voer als hooi voor kunnen komen.


Tip 5: RUWVOER blijft de belangrijkste voedingsbron voor jouw paard. Laat het hooi analyseren, en let op de hoeveelheid suikers en energie. Geef het in slow feeders, hierdoor moet jouw paard meer moeite doen om hooi te eten. Daarmee voorkom je dat zij zich over eten of lange tijd zonder ruwvoer staan, en blijven ze toch bezig.

 

Vlooien Bestrijding

Vlooien bestrijding, het lijkt simpel, maar heeft al meerdere huiseigenaren tot wanhoop gebracht.  


Weet je dat dieren met een goed afweersysteem minder gevoelig zijn voor parasieten dan zieke, oude of zwakkere dieren?


Zorg dus voor een goed werkend microbioom (darmflora) door goede voeding te geven, regelmatig een bone broth, verse groente enz. Tips hierover vind je onder andere van Caroline Nuijts, hier: https://www.breinwerk.info/recepten


Vlooien komen voor op in het wild levende zoogdieren en vogels. De egel is een bekende vlooien- gastheer. Een vlo kan 130 overleven op jouw dier, mits de omstandigheden gunstig zijn. Ook konijnen, cavia’s en andere huisdieren kunnen vlooien krijgen, dus kijk ze allemaal goed na. Maar vergeet niet: 5% van de vlooien zitten op het dier, 95% in de omgeving. Vind je een vlo, dan moet je zeker actie ondernemen. Een vlo kan tot wel 2000 eitjes leggen in haar hele leven. Deze vind je veel op slaapplekken: mandjes, dekens, enz. Maximaal 10 dagen later kruipt er een larve uit het eitje. Die larve kruipt in de donkere hoeken en kieren; achter de plinten, diep in het tapijt. Die larve moet verpoppen om in een cocon zich verder te ontwikkelen tot volwassen vlo. Vlooienpoppen kunnen wel 140 dagen overleven.


Stap 1: het dier zelf. Zorg voor een zo gezond en weerbaar mogelijk dier. Goede (verse) en afwisselende voeding, indien nodig ondersteuning van een kruiden mix als de Parasiet mix Inwendig. Laat regelmatig de ontlasting onderzoeken op wormen. Controleer regelmatig alle dieren op vlooien met een goede vlooienkam. Dus ook de konijnen buiten. Pak een natte prop watten of tissue erbij, en leg de haren die je van jouw dier afhaalt hierop. Zie je roodbruine vlekjes ontstaan? Dat zijn vlooienpoepjes. Nu weet je dat er vast ook een vlo ergens rondloopt. Door het kammen rent de vlo weg naar de onderkant van het dier, want het houdt niet van licht. Draai het dier om en probeer daar nog eens snel te kijken tussen de haren (als dat lukt in verband met de vacht).


Stap 2: ook de omgeving behandelen is een belangrijke stap. Denk ook aan plekken als de auto, de schuur of tuin of andere favoriete plek van jouw dier. Gebruik hiervoor natuurlijke middelen, we weten inmiddels hoeveel schade chemische bestrijdingsmiddelen aanrichten aan de omgeving. (https://www.pan-netherlands.org/nieuwe-studie-3/ ) Herhaal dit in ieder geval 1 x na 1 maand. Was regelmatig de dekens, kussensloopjes, mandjes. Stofzuig regelmatig. Een stoomstofzuiger is zeker ook een goede hulp!


Stap 3: behandel alle dieren! Denk eraan dat de kat van de buren in jouw tuin ook het probleem kan blijven “voeden”.


Gebruik je de Parasiet mix UITwendig? Geef daar ook eens een kuur Parasiet mix INwendig bij als de omgevingsdruk hoog is.


Stap 4: HERHAAL! Behandel regelmatig jouw dier. Met natuurlijke middelen moet je dat zeker vaker doen dan met chemische middelen, maar denk eens aan de winst die je behaalt. Uit de onderzoeken komt ook naar voren hoe schadelijk de chemische producten ook voor mensen zijn (kinderen!) Ook in huis, zul je in de warme maanden de behandeling moeten herhalen. De Parasiet mix UITwendig mag je bij een hoge omgevingsdruk wel 3 x per week druppelen in de nek. Ga je wandelen en zijn er veel teken? Doe een druppel op jouw vingers als je bij bos/ duin aankomt en wrijf dit over de pootjes van jouw dier. Succes!

 

“Zelfmedicatie, elk dier een herbalist!”

door Corine Poldervaart van Dier Kruid Kracht.

De natuur (van jouw dier) is KRACHTIG. Een dier(soort) zet de natuur bewust in om voort te kunnen blijven bestaan. Dat is de kracht die in het dier al eeuwenlang aanwezig is. Het reukorgaan speelt een belangrijke rol in het leven van dieren. Dieren hebben een neus voor bronnen van stoffen die ze gericht gebruiken om hun eigen gezondheid te verbeteren of te behouden. In mijn praktijk zet ik die neus bewust in om dieren te empoweren. Ze krijgen hiermee een stem. Ik maak gebruik van hun eigen KRACHT, om ze in hun kracht terug te zetten of hun kracht te kunnen laten behouden, met ingrediënten uit de natuur.
In hun natuurlijke leefgebied bevinden zich veel farmacologisch actieve planten.
Dieren gebruiken deze planten in hun voordeel. Ze bezitten een ingebouwde encyclopedie aan kennis van kruidengeneeskunde en zetten een diversiteit aan plantenextracten in als voedsel ter preventie en als remedie. Dit gedrag noem je zelfmedicatie, de wetenschappelijke term is Zoofarmacognosie. Een term uit het oude Griekenland en het gebied dat het gezondheid bevorderende gedrag bij wilde dieren onderzoekt. Ik pas dit natuurlijke gedrag van dieren praktisch toe, om elk dier zijn zelfregie terug te geven. Dit noem je Applied Zoopharmacognosy.
Dit artikel geeft een korte bespreking van het onderwerp om inzicht te geven en bewust te maken van de kracht die elk dier van nature bezit.
In mijn praktijk werk ik met Applied Zoopharmacognosy als diagnostisch middel, ter preventie of bij klachten, om een gezond en gelukkig dier te creëren en te behouden. Je kunt zeggen dat een dier een REMEDIE eter is. Hij eet ter behoud van het natuurlijk evenwicht en ter bevordering van zijn gezondheid vanuit zijn natuurlijke oorsprong.
Als een dier de vrije keuze heeft, kiest hij dus nooit ‘zomaar’. Dieren doen aan zelfmedicatie, om hun zelfherstellend vermogen, het immuunsysteem, groot en sterk te houden en de evolutie van ziekte te voorkomen. Zo is dat vanuit hun evolutie en overleving vastgelegd. Deze kennis ligt opgeslagen in hun brein en deze informatie wordt door het lichaam overgedragen via hormonen, zenuwbanen en cellulaire chemische signalering. Dit geld ook voor onze gedomesticeerde modern gehouden dieren. Deze capaciteiten zijn niet verloren gegaan. Het is de mens die de keuzemogelijkheden heeft beperkt en het dier als passief ipv actief beschouwd. Het is hoog tijd dat wij mensen ons gedrag hierin evalueren en onze dieren hun zelfregie terug geven, ter vervanging van de aangeleerde hulpeloosheid. Applied Zoopharmacognosy betreft het introduceren van secundaire metabolieten en het observeren van de gedragsmatige reactie. Zelf medicatie wordt bereikt door het aanbieden van plantenextracten die vergelijkbare bestanddelen bevatten als gevonden in de evolutionaire geschiedenis van het dier. Het moedigt een dier aan en stelt een dier in staat om de gezondheid zelf te kunnen sturen. Gedomesticeerde dieren hebben zelden de mogelijkheid te zoeken naar hun eigen voedsel en geneeskrachtige planten. Zoals deze dieren leven, is onnatuurlijk, wat energetisch al verstoringen geeft, waardoor fysieke en mentale klachten zich ontwikkelen. De basis van gezondheid is zelfregie voor elk dier. Het biedt veiligheid. En natuurlijk komt daar meer bij kijken dan alleen zelfmedicatie! Elk dier heeft zijn natuurlijke behoeften. De sleutel tot het bereiken van resultaten is om het dier de controle (terug) te geven over het selecteren van zijn remedie, dosering en toepassing. Een dier weet precies welk middel en hoeveel er nodig is om zichzelf weer gezond te maken, zelfs voordat symptomen zich manifesteren.

Geïndividualiseerde geneeskunde is de toekomst.
Een remedie past niet bij elk individu! Vast herkenbaar voor jou? Je bent vast weleens verleidt om een remedie in te zetten die een bepaald symptoom verlicht en toen je het probeerde was er weinig tot geen effect of het werd erger. Dat komt omdat elk dier anders is. Het is onmogelijk jouw dier te vergelijken met die van een ander. Dat heeft te maken met o.a. het DNA profiel, familiaire belasting, de individuele geschiedenis, de medische geschiedenis en de leefomstandigheden. Door een oorzaak te achterhalen en een selectie van meest geschikte remedies aan te bieden tot het passend is bij het individu en het individuele metabolisme, biedt het voordelen voor de fysiologie en conditie. Keuzes van een dier kunnen directe aanwijzingen geven over de richting van een duurzame oplossing.
Het is hierbij van cruciaal belang dat het dier ten allen tijde afstand kan nemen van de remedie(s)!
Zo hoor ik regelmatig terug dat een dier al lange tijd suppletie krijgt (soms al jaren) maar het niet wilt eten of zelfs de volledige voeding weigert! Er wordt dan van alles bedacht om het toch voor elkaar te krijgen dat er inname is, terwijl het dier duidelijk communiceert en aangeeft het (in die samenstelling) niet (meer) nodig te hebben. De keuze mogelijkheid wordt in deze situatie van het dier afgenomen. Terwijl als je de communicatie van het dier kunt lezen, je dit kunt omzetten in bruikbare informatie. Het wordt opeens een waardevolle boodschap en stoppen met de suppletie levert dan al gezondheidsvoordelen op.

Veelal zijn klachten gevolgen van verkeerd inzetten van dergelijke symptomatische langdurige suppletie. Dat is o.a. de reden dat ik niet werk met kruidenmixen en het structureel mengen van planten extracten door het voedsel of waterbronnen. Er gaat altijd eerst een keuzemoment aan vooraf. Die keuze kan zelfs dagelijks wijzigen. Het weghalen van de keuze, het opleggen van een (beperkte) keuze door de mens, zorgt ervoor dat er ook remedies ingenomen worden die niet nodig zijn of schade aanbrengen en het systeem verstoren. Zo raak je verder van je doel af, ‘gezondheid’.
Er zijn ook enorm veel trends gaande die, hoe mooi ze ook lijken, jou verder van je doel brengen. Het zijn commercieel bedachte producten, die ver af staan van het diersoort en het individu. Alle dieren over 1 kam scheren, is een gevaarlijke trend! De deskundige onderbouwde handleiding ontbreekt, omdat de kennis ontbreekt. Het is echt onmogelijk dat elk dier (dagelijks) dezelfde individuele keuzes maakt, als het gaat om inhoudsstoffen of de vorm van aanbieden, daarmee wordt de zelfregie al direct weggehaald. Geen dier functioneert hetzelfde! Het dier kiest dan slechts vanuit schaarste, het ontbreken van voedende voeding, vanuit onverzadigbaarheid, ofwel honger door aanwezige tekorten. Dat geeft een compleet vertekend beeld. Het is dan belangrijk eerst inzicht te krijgen in de oorzaak.
Kennis is de sleutel tot gezondheid! Commercie is de sleutel tot ziekte.
Dat motiveert mij persoonlijk om veel aandacht te besteden aan het overbrengen van mijn opgedane kennis en ervaring, ter preventie, om schade te reduceren en een eigenaar of professional richting te geven, voor een gezond en gelukkig dier. Je wilt ten slotte een duurzame oplossing en handvaten wat wel te doen om jouw doel te behalen. Een eerste stap is stoppen met meedoen met de grote menigte! Niet volgen, maar blijven nadenken, onderzoeken en aandacht voor jouw unieke dier.
In mijn praktijk worden dieren met een verscheidenheid aan gezondheidsvraagstukken aangeboden, veelal de complexere vraagstukken, waarbij al menig specialist is gezien. Ik inventariseer wie het dier is en waarom er disbalans is ontstaan, door een holistische map te maken van alle aspecten die invloed hebben (gehad) op het dier. Hierin is het mijn werkwijze om gestelde diagnoses los te laten. Ik laat het dier mij vertellen wat er aan de hand is. Naast mijn eigen onderzoek, vraag ik daarom het dier met mij te communiceren. Via gedrag, lichaamshouding, signalen, beweging en fysiek en energetisch contact. Hun vocabulaire is veel groter dan hun mens weet. Van die kracht gebruik maken brengt mij inzichten. Het is 1 van de redenen waarom ik een dier graag bezoek in zijn vertrouwde omgeving en een dier altijd vanuit vrijheid onderzoek. Zo stel ik het dier in staat ook daadwerkelijk te kunnen communiceren vanuit zijn natuurlijke gedrag en leefomgeving. Ik vraag me altijd bij elk signaal af, wat wil dit dier mij duidelijk maken?
Applied Zoopharmacognosy is zo’n communicatie middel. Ik stel hiermee het dier in staat door middel van gedrag met mij te communiceren. Door keuze mogelijkheden aan te bieden aan plantenextracten en het dier zelf zijn remedies te laten selecteren, kan het dier exact vertellen wat hij nodig heeft en ook waarom en in welke vorm.
Elk plantenextract heeft zijn specifieke nutriënten, elk nutriënt heeft een specifiek werkingsgebied. Door hier goed naar te luisteren, verzamel ik de informatie waarmee ik het dier kan helpen.
Elk dier heeft zijn specifieke behoefte als het gaat om de vorm waarop een plantenextract wordt aangeboden. De een heeft bv graag gedroogde kruiden, de ander liever een olie. Ook per diersoort zie ik hele andere keuzes als het gaat om de vorm. Daarom werk ik met een breed natuurlijk palet aan mogelijkheden, zodat er voor elk individu een passende remedie is.
Een dier geeft altijd een reactie op een remedie die hij aangeboden krijgt, in welke vorm dan ook en bij elke remedie. Het is belangrijk te observeren wat die reactie is en betekend. Dat doe je door diverse enkelvoudige remedies aan te bieden. Zo ontdek je waar voorkeuren liggen.
Zo vroeg een eigenaar van een hond met een open wond aan zijn onderbeen, wat ze kon doen. Hij likte de wond telkens schoon na het insmeren met een zalf, waardoor de wond niet genas. Hij had inmiddels een kraag om gekregen, zodat hij er niet meer bij kon. Ik ben op zoek gegaan naar de oorzaak van de klacht. De hond bleek een opstapeling te hebben van toxinen in het bloed; fysiek door stagnatie van de lever en nieren, mentaal door spanningen na de verhuizing en moeite met settelen in de nieuwe omgeving. Hierdoor genas de wond niet. De uitscheiding vond plaats via de huid. Ik heb haar laten zien wat de hond haar wilde vertellen door hem een aantal remedies aan te bieden waaronder gedroogde paardenbloemblad poeder, een deel hiervan gemengd met plantaardige cocos olie; een groene klei poeder en de essentiële olie van de jeneverbes en gember. De hond had de voorkeur voor de droge variant van het paardenbloemblad, hij likte er gretig van. Daarna koos hij ervoor letterlijk op de groene klei te gaan leggen, hij wilde het graag op zijn vacht.
Ik heb haar kunnen laten zien dat als een remedie nodig is, een dier het niet v.d. wond aflikt, door de zalf te vervangen door de droge groene klei. De hond bleef van de klei af, de kraag kon eraf blijven en de wond genas binnen 8 weken.
Als een dier zijn remedie heeft gekozen, zal hij zijn dosering bepalen door het in te ademen of in te nemen, het via de vacht op te nemen, door er bv in te rollen of door aan te geven waar het plaatselijk nodig is.
Als de conditie niet verbeterd of opgelost wordt, selecteert het dier meer remedies. Als het probleem is opgelost en het natuurlijke evenwicht is hersteld, wordt de remedie inname verminderd en vervolgens afgewezen.
Het dier is de navigator. Het enige wat je hoeft te doen is luisteren naar wat hij verteld. Ik laat dan ook een eigenaar graag zien hoe je zelfmedicerend gedrag kunt herkennen, begrijpen en leg de mechanismen uit die ten grondslag liggen aan de wetenschap van dit aangeboren gedrag.
Naast dat het inzicht geeft wat het dier nodig heeft en verborgen condities zichtbaar maakt, is het praktisch toepassen van deze van nature aanwezige methodiek een verrijking voor elk dier en van vitaal belang voor het behoudt van de gezondheid en het welzijn!
Ik geef elke eigenaar graag praktische tools mee om zelf met deze methode aan de slag te kunnen gaan, zodat het dier ook preventief voorzien wordt van de benodigde nutriënten om zelfmedicatie te kunnen blijven toepassen.
Zo ontwikkelde ik de, op deze wetenschap gebaseerde, kruidenbar methode©️ een introductie handleiding om praktisch aan de slag te gaan voor kat, hond en paard. In de webshop van Dier kruid kracht biedt ik o.a. zaden om een persoonlijk kruidenbar-tuintje©️ te realiseren per diersoort of een kruidenbar-proeverij©️, ter bevordering van de zelfregie, empowerment en zelfselectie, het zelf toepassen in de vertrouwde eigen omgeving.
De regie terug geven aan het dier d.m.v. zelfmedicatie maakt gezond en gelukkig & zorgt voor nog meer verbinding tussen dier en mens. Dat gun ik elk dier(en)mens.
Wil je meer verdieping over dit fascinerende onderwerp? Hou dan zeker onze evenementen agenda op Facebook in de gaten.

https://dierkruidkracht.nl/

*GASTBLOG*
Diana Dam van "De Oorsprong".










Wildplukken voor paarden

Naast manuele lymfedrainage en voedingsadvies kun je bij Diana ook terecht voor alles rondom wildplukken voor paarden. Wat aan voeding voor paarden kan nog veel verbeterd worden, en hoe leuk is het om daar zelf actief mee aan de gang te gaan. Lees er meer over in haar blog…

"Wist jij dat veel paarden elke dag hetzelfde eten?
Vaak staan paarden in de zomer op de overwegend weide en in de winter overwegend op stal. Regelmatig komt het ruwvoer dat de paarden in de winter eten van eigen land. In de gemiddelde Nederlandse paardenweide staat overwegend eenzijdig Engels raaigras. Door het rantsoen aan te vullen met een brok kun je de dagelijks aanbevolen vitaminen en mineralen toevoegen. Wat je dan nog mist in het rantsoen zijn de secundaire plantenstoffen.











 

Juiste voeding heeft een groots effect op de gezondheid van het paard en andersom natuurlijk ook. Verkeerd gekozen voeding zorgt voor veel afvalstoffen en tekorten bij het paard waardoor er allerlei gezondheidsproblemen ontstaan. Als lymfedrainage therapeut behaal ik de grootste resultaten wanneer aanvullend ook aanpassingen gedaan worden in het rantsoen van het paard.


Marion de Kort stelt dat deze stoffen essentieel zijn voor het spijsverteringsproces. De secundaire plantenstoffen zorgen ervoor dat de afvalstoffen die vrijkomen bij de spijsvertering worden afgevoerd. Uit ons reguliere voedsel en daarmee ook die van de paarden zijn echter vijf, voor de ontgifting noodzakelijke essentiële voedingsstoffen vrijwel verdwenen. Deze ontbrekende beschermende voedingsstoffen zijn nog wel rijkelijk aanwezig in wilde planten.

In de natuur zijn paarden aangewezen op de planten die in zijn omgeving groeien. Met name de planten die in het paard zijn eigen omgeving groeien hebben een sterke werking. Planten bevatten naast de normale voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, sporenelementen etc. ook een complexe reeks bio actieve stoffen. Ze zitten vol met biologisch actieve substanties (de secundaire plantenstoffen) die in staat zijn om verschillende processen in het lichaam te beïnvloeden. Dit zijn dan ook de oorspronkelijke stoffen die normaal in het lichaam voorkomen en die het paard op celniveau ook kent en herkent! Naast wilde planten en kruiden, valt er nog veel meer voeding te vinden in de natuur. Andere voedingsbronnen zijn bijvoorbeeld bomen, struiken, eetbare wortels, knollen, schors, mossen en bessen.














De meeste paarden hebben echter geen vrije toegang tot een breed aanbod van planten en houtige gewassen. Hier kunnen wij als eigenaar wel in faciliteren. Wanneer je paarden in eigen beheer hebt kun je misschien groen aanplanten. Staat je paard in pension? dan kun je gaan wildplukken en de oogst aan je paard aanbieden. Het is echt een toegevoegde waarde wanneer je dit je paard kunt bieden.

Paardeneigenaren willen het graag goed doen voor hun paard. Waarschijnlijk wil jij na het lezen van dit artikel meteen naar buiten om planten en kruiden te plukken. Let wel op, niet alle planten zijn geschikt voor je paard. Er zijn zelfs ook giftige planten waaraan je je paard kunt verliezen. Het is verstandig om je eerst in eetbare planten te verdiepen.

Om je hierbij op weg te helpen heb ik een aantal diensten en producten voor je. Er zit vast iets tussen wat bij je past.

Vanaf april 2022 kun je elke bijna 3e zondag van de maand meelopen met de wildplukwandeling voor paarden in Houten. https://dianadam.nl/product-categorie/wildplukkenvoorpaarden/wildpluk-wandelingen


Op die dagen leer je de basics van het wildplukken en wijs ik planten en struiken aan die we tegenkomen op de route. Je leert welke eetbaar zijn en welke niet. Daarnaast ontvang je het e-book wildplukken voor paarden per mail. Het is ook mogelijk mij uit te nodigen voor een wandeling op een locatie van jouw keuze of een workshop bij jou op stal. Ook zijn er beperkt privé wandelingen mogelijk.

In de webshop https://dianadam.nl/product-categorie/wildplukkenvoorpaarden/benodigdheden vind je verschillende producten die je kunnen helpen bij het wildplukken zoals een veldgids, bomenwaaier of wildpluk pakket. Al het materiaal is voor mensen geschikt en door mij bestickerd om de eetbaarheid voor paarden aan te geven.

Met de komst van de pandemie is het ook mogelijk geworden om online te leren over eetbare planten voor paarden. https://dianadam.nl/product-categorie/wildplukkenvoorpaarden/cursus-aanbod


Elk jaargetijde, vier keer per jaar, start er een online cursus van 3 maanden. Tijdens die maanden krijg je toegang tot een online leeromgeving, leer je ongeveer 40 eetbare planten (bomen en struiken) kennen en is de lesstof in pdf download beschikbaar. Na afloop is er een praktijkdeel in Houten in de vorm van een wandeling onder mijn leiding. Sommige cursisten worden zo enthousiast dat zij meer planten willen leren kennen. Hiervoor is het mogelijk om 3 maanden te verlengen en zo nog eens 40 planten voorgeschoteld te krijgen.

Wil je je echt helemaal onderdompelen in alles wat natuur is voor je paard? Dan kun je de jaartraining overwegen. Hier leer je 12 maanden lang maar liefst 150 planten (bomen en struiken) kennen. Daarnaast leer je zelf planten, zaaien, oogsten en bewaren. Ook leer je over de seizoenen, maak je een herbarium en is er een praktijkdag. De praktijkdag bestaat uit zelf zalf maken en een wildplukwandeling.

Het lijkt me leuk om je te ontmoeten op een van de wandelingen of online!"

Groene groetjes uit Houten
Diana Dam

Harmanda Stokker van praktijk Navodi


We geven graag het woord aan iemand die net zo enthousiast is over het gebruik van kruiden als wij.

Vandaag is dat Harmanda Stokker van Navodi- Natuurlijk voor dieren. Zij is een van onze enthousiaste verkopers, en verteld graag meer over wat zij doet…








Ik ben Harmanda Stokker van praktijk Navodi – Natuurlijk voor dieren. Nadat ik in 2018 de opleiding Dier en Natuurgeneeskunde in Meppel heb afgerond, ben ik mijn praktijk in Vlagtwedde begonnen. Ik behandel met name honden, katten en paarden. Ik heb voor de opleiding gekozen, omdat ik merkte dat er met natuurgeneeskunde vaak nog veel mogelijk is wanneer je er met reguliere middelen niet uitkomt. Door te werken aan de oorzaak en niet alleen de klachten, kunnen natuurlijke middelen veel verschil maken.

Vorig jaar zag ik de Parasiet mixen van Krachtig Kruid voorbij komen. Ik vind het erg belangrijk om chemische bestrijdingsmiddelen tegen parasieten te vermijden, omdat deze voor zowel het dier als de natuur schadelijk zijn. Gelukkig zijn er natuurlijke alternatieven, maar toch kan het een uitdaging zijn om een middel te vinden dat je dier voldoende beschermt tegen vlooien, teken en wormen.
De parasietenmixen van Krachtig Kruid heb ik eerst voor mijn eigen dieren gebruikt en ik was meteen heel tevreden over het effect. Ook de samenstelling van de producten spreekt mij aan. Mijn hond en katten komen nog zelden thuis met teken, zelfs na een wandeling in het bos.

De Polderkol

De Polderkol is, zoals je op de website leest, “een Biologisch kruidenbedrijf dat kruiden teelt, verzamelt en verwerkt tot producten die de gezondheid bevorderen.”


Als we het terrein op rijden, valt direct de rust en stilte op. Het is vroeg in het jaar, de akkers zijn nog behoorlijk kaal. Op deze hectare grond gebeurt het dus. Met veel geduld en liefde teelt Marlies Engels hier de kruiden, die vers in tincturen worden verwerkt, voor de producten van Krachtig Kruid.

De alcohol waarin de producten worden verwerkt is ook biologisch. Al jaren werken zij volgens deze methode. Delen van planten worden ook gedroogd voor thee, er wordt kruidenolie gemaakt. Van andere kruiden worden de bladeren, of juist de wortels gebruikt. Met die producten zijn zij vaak op markten te vinden, al waren die er het afgelopen jaar minder. Omdat het “levende ingrediënten” zijn is alles afhankelijk van de omstandigheden: zal de oogst lukken, wat gaat het weer doen?

Gelukkig is de ervaring van Marlies groot en heeft zij door de jaren heen geleerd om te gaan met tegenslagen en de veranderende temperaturen door de klimaatverandering. Naast haar enorme ervaring is ook het respect voor de planten groot: ze krijgen de tijd en ruimte om te groeien. Daarnaast heeft Marlies zoveel kennis over de werkzaamheid en karakter van de planten dat ze die graag wil delen. Zo brengt Marlies binnenkort haar 1e boek uit. Hierin wil zij ook meer over de afkomst, de familie van de plant vertellen. We krijgen een print te zien, met prachtige illustraties. Wist je dat ook de kweepeer een boomsoort is uit de rozenfamilie? Of de aardbei? En natuurlijk de tormentil (Potentilla erecta), een van de kruiden die Caspar gebruikt in zijn recepten.


Al meer dan 15 jaar zijn ze aan het werken en wonen Marlies en haar man hier en telen deze prachtige producten. In 2009 kunnen zij, na jaren hard werken, hun eigen van strobalen gebouwde woning betrekken. De nieuwe houten cursusruimte op het terrein geeft ruimte aan de cursisten om veilig, ook nu, deel te nemen aan de vele activiteiten, zoals het basiscursus weekend. In de gezellige cursusruimte kun je ook delen van de planten zien: hoe zien de zaden eruit, de bloemen, de wortels? Ik kan het echt aanraden, je hangt aan Marlies haar lippen als planten je ook maar enigszins interesseren. Ook voor rondleidingen, kruidenthee of tinctuur, plantjes en nog veel meer kun je terecht bij de Polderkol. Interesse? Kijk op hun website: https://www.polderkol.nl De Polderkol is Skal gecertificeerd en is ook een erkend leerbedrijf.

We zijn enorm trots op onze samenwerking, en delen dan ook graag dit met u. Zodat u misschien ook begrijpt dat producten als deze soms niet op voorraad kunnen zijn. Er worden geen concessies gedaan aan kwaliteit, geen “mindere” alternatieven. De kruidenmixen van Krachtig Kruid bestaan uit Westerse- en Chinese kruiden, maar ook etherische oliën, bloesems en paddenstoelen. De mixen zijn te vinden op onze website https://krachtigkruid.nl/


Helaas mogen wij door overheidsregels niet veel informatie geven over de werkzaamheid van de producten, maar heeft u vragen over de producten van Krachtig Kruid? Bent u therapeut of arts en wilt u onze testers ontvangen? Mail dan naar webshop@krachtigkruid.nl


Vuurwerk


Een leuk feest voor de een, en een drama voor de ander. Helaas begint het afsteken ervan al nu, halverwege september, in de omgeving van Amsterdam. Voor dieren is het niet te bevatten. Vuurwerk is een combinatie van “enge” factoren: harde, plotselinge geluiden die gepaard gaan met lichtflitsen en rookontwikkeling en een sterke geur. Allemaal zaken die een normaal dier angst aan zouden (moeten) jagen. We willen je als huisdier eigenaar wat tips mee geven.


Stress is niet alleen een nare emotie, het tast op de lange termijn ook de gezondheid aan en verminderd de weerstand. Probeer dus alle “overige” stress zoveel mogelijk te reduceren. Onderaan deze blog geef ik wat tips hiervoor, gespecificeerd per diersoort. Ook lichamelijk onbehagen veroorzaakt stress. Pijn en jeuk veroorzaken ook stress. Kijk maar eens naar jezelf, als je niet lekker in je vel zit, of je hebt een stevige hoofdpijn, kun je gewoon minder “hebben”. Laat het dier preventief jaarlijks nakijken door een (holistisch werkend) arts of therapeut. Dan hebben we nog de veranderingen in en rond het huis. De feestmaand is uitgerekend de maand dat er nog wel eens wat anders is. Er komt vaak meer bezoek over de vloer, er staat een Kerstboom en baasjes zijn druk bezig met boodschappen. Voor veel mensen is dit een periode die ook wat meer onrust of stress veroorzaakt. Jouw dier ervaart dit ook. Zorg dat het dier zijn eigen “veilige” plek behoud. Verplaats dus alsjeblieft NIET de hondenmand voor de Kerstboom. ☹ Probeer niet de dagelijkse routine te onderbreken: zorg dat maaltijden, wandelingen en andere gewoontes doorgaan, behalve uiteraard de wandelingen tijdens het vuurwerk.


Neem maatregelen ruimschoots voor de vuurwerkperiode, begin dus NU. Zoek naar de combinatie van maatregelen die voor jouw dier het beste werken. Zoek hulp, maar dan wel professionele hulp, als je niet het gewenste effect hebt. Wij wensen jullie veel succes, laten we hopen dat het voor iedereen mooie feestdagen worden.


KAT

  1. Houdt de kat binnen! In ieder geval de laatste dagen van het jaar. Neem geen risico. Je zal niet de eerste zijn die denkt dat “het wel kan”, maar als de kat schrikt en niet meer terug naar huis kan, kunnen de gevolgen dramatisch zijn. Wees het voor.
  2. Geef jouw kat veilige plekjes in huis. Niet alleen op Oudejaarsavond, maar altijd. Maak een paar hoge plekjes in huis waar hij of zij zich kan terugtrekken en wat “verstop- plekjes”. Een paar plankjes langs de muur, een plek bovenop of juist onderin de kast, een oude doos in een hoek van de kamer, alles is goed, het hoeft niet duur te zijn. Hiermee creëer je niet alleen een groter gevoel van veiligheid, maar verminder je ook stress.
  3. Zet de kattenbak op een vaste plek, en controleer en/ of verschoon die regelmatig. Ook als het dier normaal gesproken buiten zijn behoefte doet. Ze waterbakjes neer, liefst meer dan een, en ververs die. Ook al drinken zijn normaal gesproken buiten. Zorg dat het een lage drinkbak is met grote diameter, zodat de snorharen vrij zijn en niet tegen de rand aan komen. Zet de water- en voerbak niet in de buurt van de kattenbak, maar liefst in een andere ruimte.
  4. Speel eens wat vaker met jouw kat! Probeer iedere dag, al is het maar een paar minuten, een speelmomentje te houden. Geef eens wat Matatabi stokjes om mee te spelen, of koop wat kattenkruiden. Dit werkt vaak rustgevend. Bovendien versterk je de band met jouw kat.
  5. Is jouw kat erg angstig? Dan is het natuurlijk niet fijn, en ook niet veilig, als het alleen thuis is tijdens de jaarwisseling. Geen andere mogelijkheid? Zorg in ieder geval dat de gordijnen (en ramen!) dicht zijn, zorg voor een rustgevend muziekje. Ben je thuis? Zorg dat het dier zichzelf niet bezeerd!
  6. Is jouw kat extreem angstig? Schakel nu alvast hulp in van een Cat coach/ katten gedragsdeskundige/ katten gedragstherapeut.
  7. En verder: begin RUIM van tevoren met (kruiden) middelen. Afhankelijk van de situatie en omgeving kan dit begin oktober zijn, maar uiterlijk begin december. Combineer eventueel een Vuurwerk mix met een middel als Feliway, die je in een stopcontact doet, maar begin hier ook vroegtijdig mee!


HOND

  1. Zorg de laatste dag(en) jouw hond AAN DE RIEM te houden. Zelfs de meest stabiele hond kan schrikken en wegrennen. Wat er ook gebeurd, zorg dat jouw hond niet als een van de vele vuurwerk slachtoffers eindigt. Alsjeblieft, hou ze vast.
  2. Loop op de laatste dagen (of weken als nodig!) op rustige tijden, zoals rond etenstijd. Desnoods laat je de laatste dag van het jaar jouw hond alleen in de tuin uit. Of voor de deur. Het is niet anders.
  3. Laat jouw dier niet alleen. Het heeft jou nu nodig. Zeker rond de jaarwisseling. Hou de gordijnen dicht, zet muziek aan, leid je hond af, als dat kan met een spelletje, hersenwerk of iets om op de kauwen. Dat werkt rustgevend. Laat jouw hond het niet “zelf uitzoeken”. Spreek het geruststellend toe. En vooral: blijf rustig, zoveel als mogelijk. Is jouw hond extreem angstig? Dan is een groot feest met de jaarwisseling dus geen optie.
  4. Geef het dier meerdere, veilige plekken in huis, waar hij of zij zich terug kan trekken. Dit moet uiteraard het hele jaar voor jouw hond beschikbaar zijn.
  5. Begin nu, september/ oktober, alvast met maatregelen, voor het vuurwerk begint, liefst een combinatie. Massage, T-touches, inbakenen, Thundershirt, geluidsbandjes, Adaptil (in het stopcontact) en kruiden mixen, zoals de Vuurwerk mix. Kijk welke combinatie voor jouw hond het beste werkt. Geef geen  rustgevende tabletten. Het is bekend dat het dier daar suf van wordt, maar knallen juist harder “binnen komen”. Dit is erg traumatisch voor jouw dier, die dan niet kan vluchten.
  6. Is jouw dier erg angstig? Schakel nu alvast hulp in en/ of vraag advies aan een honden gedragstherapeut.


KONIJN

  1. Het lijkt vanzelfsprekend, maar ook voor jouw konijn is vuurwerk angstaanjagend. Staat jouw dier buiten? Zorg dan in ieder geval tijdens de jaarwisseling dat het dier een veilige plek heeft, zoals in een schuur. Maar ook de periode voor de jaarwisseling moet er geen vuurwerk in de directe omgeving van jouw konijn komen.
  2. Probeer jouw konijn ook af te leiden met lekkers. Wil je meer tips? Kijk eens bij konijnen-adviesbureau.com voor meer tips.
  3. Ook voor konijnen kun je met kruiden, zoals de Vuurwerk mix, meer rust brengen, begin hier tijdig mee!


PAARDEN

  1. Natuurlijk hou je jouw paard tijdens de jaarwisseling binnen. Staat jouw dier nooit op stal? Begin dan ruim van tevoren met het wennen aan de stal. Hang hooinetten op, zorg dat jouw paard beslist NIET zonder ruwvoer komt te staan tijdens de jaarwisseling! Kauwen werkt immers rustgevend. Bovendien maakt jouw paard geen speeksel aan als het niet kauwt, en kan hierdoor maagzuur een probleem geven in het bovenste gedeelte van de maag.
  2. Zorg ook voor voldoende vers drinkwater. Is jouw dier geen elektrische waterbak gewend? Zorg dan voor een ruime “gewone” water ton.
  3. Hang eventueel speelballen op met brokjes of iets anders als afleiding.
  4. Zorg dat er iemand aanwezig is tijdens de jaarwisseling, en de laatste voerbeurt zo laat mogelijk is.
  5. Voor het ene paard kun je de luiken beter sluiten, voor andere is het zien van het vuurwerk juist beter.
  6. Begin ruimschoots van tevoren met een kruiden mix, zoals de Vuurwerk mix, massages, zachte muziek… kijk wat voor jouw dier het beste resultaat geeft.